sunnuntai 13. heinäkuuta 2008

Myllypuron metsässä kaistale avohakkuuta lähellä täyttömäkeä

teksti: Tuuli Luukas, Myllypuro, 12.7.2008

Perjantai-iltapäivänä 11.7.2008 Myllypurossa Samoilijanpolun varressa olevan liikuntatelinepisteen luona ja siitä täyttömäen suuntaan, kohti pallokenttää,moni näki ja kuuli metsäkoneen täydessä vauhdissa kaatavan puuta lähimetsässä. Samoilijanpolulta näkee ”suojametsävyöhykkeen” läpi tuoreen hakkuuaukean. Lähempi tarkastelu alueella paljastaa suuria, vanhojen puiden kantoja ja hakkuujätettä juuri kaadetulla alueella. Kannot ovat järeitä. Samoin metsäkoneen jäljet maastossa.

Nyt Myllypurossa ihmetellään, onko kyseessä kaupungin ”hoitotoimenpide”, puuntuotannon turvaaminen kaupungin yhteiseltä viheralueelta asukkaille tiedottamatta vai kenties aavistushakkuut, ennen kuin puukylää vastustava asemakaava on lopullisesti käsitelty ylimääräisenä muutoksenhakuna Korkeimmassa hallinto-oikeudessa tulevana syksynä? Valitusprosessihan on kesken! Myllypuron metsää suojeleva valitusprosessi pyrkii edelleen kumoamaan asemakaavan ja saattamaan metsän toimenpidekieltoon, jotta ympäristövahinkoa ei syntyisi. Metsä on edelleen mahdollista suojella kaupunkimetsänä, jos KHO niin päättää. Siksi metsään ei saa kajota.

Hakkuuaukea on kaistalemainen, rajautuu ojaan, lähelle ”koivukujaa”. Metsäkone möyrysi alueella perjantaina ja poistui illansuussa eroteltuaan tukkipinot koivupinoiksi ja kuusipinoiksi.

Kuntoilulaitteiden lähistöllä olevassa risteyksessä on tukkeja, missä ei näy merkintöjä tai leimauksia eikä ympäristössä ole tiedotteita kaupungin metsänhoidollisista toimenpiteistä esim. ilmoitustauluna asukkaiden tiedoksi.

Tiedustelu Rakennusvirastoon perjantaina ei tuonut lisävalaistusta, ja onkin epäselvää, onko kyseessä todella täyttömäen / myrkkykaatopaikan valumavesiin liittyvä kaistalehakkuu vai onko tarkoitus alkaa laajemmat hakkuut Myllypurossa?

Metsäkoneyhtiö oli sama, mikä sai aikaan Meri-Rastilassa pahaa jälkeä. Kuski sai asukasinformaationa tiedokseen, että ympäristövahingon välttämiseksi ei kannata laajentaa hakkuita, koska valitusprosessi on kesken ja voi olla, että loput metsästä suojellaan. Kuskin toimeksianto kuului rajoittuneen ojaan.

Lauantai-iltapäivällä kävelyretki Samoilijanpolulla ja hakkuuaukealla antoi nenään yhä ilmassa vahvasti leijuvaa puuntuoksua – koivuntuohta ja kuorittuja tukkeja ihmetteli paikan päällä useampikin ohikulkija päiväkävelyllään. Samoilijanpolulle asti oli kulkeutunut puunkuoria. Puut aukealta olivat vanhoja ja uhkeita, koivunrungot iäkkäitä.

Jäämme kaipaamaan selitystä.

Ei kommentteja: