torstai 9. lokakuuta 2008

Santahamina laajempaan käyttöön

Erkki Haapaniemi avasi keskustelun Santahaminan tulevaisuudesta ja vaihtoehtoisista käytöistä. Olisi hienoa pystyä säilyttämään sen upea luonto, mutta vielä hienompaa olisi, jos kaikki luonnonkauneutta arvostavat pääsisivät nauttimaan tästä ainutlaatuisesta paikasta.

Kaupunkimetsäliikkeen tavoitteena on luonnonsuojelun ja virkistyskäytön yhdistäminen. Mielestäni sekä Santahaminan muuttaminen asuinalueeksi että pitäminen armeijan yksityiskäytössä ovat ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa. Alueen tulevaisuutta on ryhdyttävä suunnittelemaan uudelta pohjalta, aidosti kaupunkilaisia kuunnellen suunnittelun ensi vaiheesta lähtien.

Santahamina voisi tarjota paljon mahdollisuuksia vapaalle kansalaistoiminnalle. Sen rakennuksista voisi saada sijan esimerkiksi luontokoulu tai vaikkapa maailman ensimmäinen kaupunkimetsäkoulu.

Useat Helsingin edustan kauneimmat saaret ovat olleet vuosikymmenestä toiseen armeijan henkilökunnan yksityisinä kesänviettopaikkoina, kaupunkilaisilta suljettuja. Santahaminaa sotilaat esittelevät ikään kuin käyntikorttina, esimerkkinä luonnonsuojeluhengestään. Samaan aikaan järjestetään helsinkiläisten ulkoilualueilla kaupunkisotaharjoituksia.

Asevarainen turvallisuuspolitiikka muodostaa aina uhan luonnolle; sitä ei valitettavasti muuta muuksi harjoitusten aiheuttamien tuhojen minimointi. Tuhoa synnyttävän laitoksen historia voidaan jättää näkyviin, mutta tulevaisuus rakentuu uudenlaiselle ajattelulle, luonnon ja ihmisen kunnioittamiselle ja rinnakkainelolle.

Eila Salomaa

1 kommentti:

Toni Amnell kirjoitti...

Periaatteessa olisi tietenkin hienoa, jos Helsinki saisi Santahaminasta monimuotoisen luonnon keitaan, josta pääsisivät kaikki kaupunkilaiset nauttimaan. Todellisuus monilla Helsingin luontoalueilla vain on osoittautunut paljon karummaksi - luontoalueita nakerretaan kaiken aikaa ja lopulta enää jää vain kapeita viherkäytäviä, jos niitäkään.

Santahamina on siis paremmassa turvassa, kun se on Puolustusvoimien käytössä. Tämä turvaa saaren luonnon kaupunkisuunnittelukulttuurin oikuilta ja trendeiltä.

Valitettavasti kaupunkisuunnittelussa on aina välillä muotivirtauksena raskas rakentaminen luonto- ja virkistysarvoista piittaamatta. Tällä hetkellä on juuri tällainen muotivillitys menossa.

Santahaminan virkistyskäyttö on pidemmällä tähtäimellä turvatumpaa, jos se tapahtuu Puolustusvoimien järjestäminä retkinä kuten tähänkin asti. Tietystikään Santahaminaan ei voi mennä ulkoilemaan ihan milloin huvittaa, mutta tämä on pieni hinta siitä, että upea luonto säilyy kaupunkisuunnittelulta ja rakennusviraston avohakkuilta. Suojaa tämä käytäntö Santahaminan luontoa myös kaljaporukoilta, jotka jättävät roskat ja pullonsirut jälkeensä.