maanantai 2. kesäkuuta 2008

Tiivis yhdyskuntarakenne - ekologista vai ei?

Kuten tiedetään, Helsingin vehreät esikaupunkialueet halutaan rakentaa tiiviisti ja täyteen. Uusimmassa Yliopisto-lehdessä (5/2008) on Jouni Tikkasen juttu "Puut kiven sisällä", joka kertoo, kuten arvata saattaa, kaupungin puista. Varsinainen teksti käsittelee lähinnä kadunvarsien lehmuksia, niiden ahdasta, hapetonta, kuivaa ja vähäravinteista kasvumaata sekä keinoja, joilla kaupunkipuiden tukalaa oloa voitaisiin helpottaa.

Jutun ohessa on kaupunkimetsien kannalta erittäin kiinnostava laatikkoteksti. Siinä haastatellaan Eero Nikinmaata, joka on Helsingin yliopiston metsänhoitotieteen professori. Hän työskentelee parhaillaan tutkimusryhmässä, joka pyrkii selvittämään kaupunkirakenteen vaikutusta kaupungin kasvihuonekaasu- ja ravinnepäästöihin:

- Yksi tutkimuskysymyksemme on, onko kaupunkirakenteen hajauttaminen niin epäekologista kuin on ajateltu vai kompensoiko puiden hiilidioksidinsitomiskyky lisääntyneen liikenteen aiheuttamia päästöjä, Nikinmaa kertoo.

Kysymys on mielenkiintoinen Helsingin kannalta, koska täällä on eurooppalaiseksi kaupungiksi poikkeuksellisen paljon viheralueita. Kaupunkirakenne on suhteellisen hajautunut.

1 kommentti:

Erkki kirjoitti...

Erittäin mielenkiintoista meidän kannaltamme. Tämän kysymyksenasettelun voisi joku ko. professorilta haastatella tarkemminkin esiin.

Erkki Haapaniemi