perjantai 22. elokuuta 2008

Asemakaavavalitusoikeutta ei pidä rajoittaa

Kauppalehti 19.8.08

KHO:N HALLBERG EI RAJOITTAISI ASEMAKAAVAVALITUKSIA

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg vieroksuu hallituksen kesäistä esitystä, jolla rajoitettaisiin valitusoikeutta asemakaava-asioissa. Hän ei näe perusteita jouduttaa kaavoja sillä tavoin.

-Kansalaiskeskeistä oikeusturvan perinnettä ei saa hukata kapea-alaisiin uudistuksiin, korosti Hallberg vieraillessaan Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa osana KHO:n 90-vuotisjuhlintaa.

Pekka Hallberg muistutti eduskunnan perustuslakivaliokunnan kannasta, jonka mukaan mahdollisuudesta valittaa KHO:hon ei tule poiketa kevyin perustein.

Yleiskaavavaiheen valituslupajärjestelmän laajentaminen ei Hallbergin mukaan korvaisi sitä, että valittamisoikeutta rajoitettaisiin asemakaavoitusvaiheessa, onhan vasta silloin mahdollista arvioida rakentamisen ja maankäytön yksityiskohtia.

-Asemakaavan sisältövaatimusten tulkinta ei ole yksinkertaista.

Presidentti Hallberg muistutti, että 90 prosenttia asemakaavoista etenee ilman valitusta ja että vain kolme neljä prosenttia etenee KHO:n ratkaistavaksi. Hallintotuomioistuinten keskimääräinen ratkaisuaika on sitä paitsi lyhentymässä ja työtilanne hallinnassa. (MTV3-STT)

Lisäksi Hämeen Sanomat 18.8.08

VALITUSTEN RAJOITTAMINEN NAKERTAISI OIKEUSTURVAA

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin mukaan asemakaavojen valituslupajärjestelmän kiristäminen kaventaisi kansalaisen oikeusturvaa. Hallbergin mukaan valitusoikeudella on ennalta estävää merkitystä.

- Käyttämätön valitusoikeus pakottaa huomioimaan lain vaatimukset. Se pakottaa suunnittelussa huolellisempaan työhön, hän perustelee.

Hallbergin mukaan rajoituksia valitusoikeuteen voidaan harkita vähäisissä ja yksinkertaisissa asioissa, mutta kaava-asiat eivät tähän ryhmään kuulu.

Eduskunta pohtii syksyn aikana, pitäisikö asemakaavapäätöksestä valittaminen korkeampaan hallinto-oikeuteen olla osin luvanvaraista.

Ei kommentteja: