tiistai 9. syyskuuta 2008

Kuluttajatutkimuskeskus: pienetkin metsiköt ovat tärkeitä


Allaoleva on ote Kuluttajatutkimuskeskuksen sivulla julkaistusta materiaalista; http://www.kuluttajatutkimuskeskus.fi/?132_m=923&s=4

Asuinalueiden lähistöillä olevat metsät tarjoavat ihmisille vapauden tunteen ja mahdollisuuden rauhoittumiseen myös arjen kiireen keskellä, tutkija Eveliina Asikainen Tampereen yliopistosta ja tutkija Kirsi Mäkinen Helsingin yliopistosta sanoivat. Asikainen ja Mäkinen puhuivat Kuluttajatutkimuskeskuksen seminaarissa, jossa julkaistiin kirja Koti – tehtävistä uusiin ihanteisiin.

Eveliina Asikainen ja Kirsi Mäkinen ovat kävelleet Tampereen Hervannan ja Helsingin Haagan lähiöissä asukkaiden valitsemilla reiteillä. Ihmiset valitsevat usein jokapäiväiset kävelyreittinsä niin, että pääsevät metsäisille alueille kiireisinäkin hetkinä. Rauhoittumisen ja vapaudentunteen lisäksi metsistä haetaan seurustelupaikkoja, leikkipaikkoja ja hyviä liikuntapaikkoja.

”Asuinalueiden väljyys on tärkeää, jotta ihmiset voivat oikeasti valita kävelyreittinsä mielekkäästi. Väljyys vaikuttaa kävelemisen laatuun ja siihen, että kävelijä ei koe rikkovansa muitten yksityisyyttä menemällä liian lähelle asuntoja. Asuinalueiden metsiköillä, pienilläkin, on tärkeä merkitys arjen metsäkokemuksille ja kävelemiselle”, Asikainen ja Mäkinen sanoivat.

”Miten pieni metsäpläntti on riittävä, riippuu suuresti alueen muusta rakentamisesta. Asukkaan on kuitenkin pystyttävä valitsemaan, tuunaamaan, asuinympäristöään”, Asikainen sanoi.

YIT:n hankekehitysinsinööri Matti Kuronen sanoi puheenvuorossaan, että kansalaisuus ja kuluttaminen ovat molemmat keinoja vaikuttaa asuinalueeseen. Suunnittelijat eivät mitenkään voi tietää, mikä asukkaalle on parasta.

”Asuntorakentamisen kehittämisen lähtökohtana pitäisi olla asiakkaan halujen ja huolien ymmärtäminen. Tiedetään aika hyvin, minkälaisia asukkaita uusille alueille todennäköisesti tulee muuttamaan. Asunto on tärkeä osa asumista, mutta tärkeitä asioita ovat myös korttelin ja asuinalueen ominaisuudet. Valmiita työkaluja yhteistyöhön ei kuitenkaan vielä oikein ole”, Kuronen sanoi.

Ei kommentteja: