torstai 26. maaliskuuta 2009

Kaupunkimetsäliike III -video on ilmestynyt

Kolmas video kysyy: Pitääkö öljysataman rakentamisessa tuhota arvokkaat luontoalueet?

Monet kaupunkilaiset ovat jo vuosikausia taistelleet kaupunkimetsien säilymisen puolesta. Vastassa ovat kaupungin hallitsevat poliitikot ja rahavalta, jotka suunnittelevat viheralueiden tilalle uusia asuinalueita.

Mustavuoren liike on saanut torjuntavoiton – toistaiseksi. Mutta edelleen meillä kaupunkilaisilla ei ole välineitä eli poliittisia oikeuksia, joilla me voisimme toteuttaa perustuslaissa säädettyä kuntalaisten autonomiaa (PeL 121 §). Niin kauan kuin poliitikoilla on yksinoikeus lainsäädäntöön, mikään ihmisille suotuisa laki ei ole taattu – tämän kirjoitti jo vuonna 1892 James W. Sullivan kirjassa Direct Legislation by the Citizenship through the Initiative and Referendum. Ehkä jo huomenna toinen lautakunta ja toinen valtuusto päättääkin rakentaa Mustavuoren alueella, ja meillä ei ole välineitä, joilla estää sellaisen päätöksen.

Tästäkin syystä kaupunkimetsäliikkeen kansanäänestysaloite on edelleen ajankohtainen. Kaupungin asukkaat tarvitsevat toimivia osallistumisen välineitä: kansalaispäätös ja kansalaisaloite. Kansalaispäätöksen avulla voimme estää enemmistön tahdon vastaiset valtuuston päätökset. Kansalaisaloitteen avulla voimme tuoda omia ehdotuksia julkiseen keskusteluun ja kaikkien äänestäjien päätettäväksi.

Siksi seuraava teksti kaupunkimetsäliikkeen kotisivulta ei liene turhaa toistoa:

Tule mukaan rakentamaan demokraattista kaupunkia, jossa on hyvä hengittää.

Toimi näin:
Tulosta aloitelomake tästä. Pyydä kanssakaupunkilaisiasi allekirjoittamaan lomake. Muista, että allekirjoittaneen tulee olla äänioikeutettu Helsingissä, allekirjoituksen tulee olla omakätinen ja kaikki kohdat tulee täyttää. Lähetä täysi lomake osoitteeseen Kaupunkimetsäliike PL 119, 00201 Helsinki.


Ei kommentteja: