torstai 17. huhtikuuta 2008

Metsänhoitoa Vanhassa Vuosaaressa

Vuosaaren Puistopolku ei enää ole edes mikään puistopolku, puhumattakaan "Metsätiestä", joksi asukkaat tämän entisen kartanoiden kärrypolun olivat nimenneet (ennen kuin KSV keksi mainitun virallisen nimen).

"Huhtikuun hakkuut" ovat tehneet tehtävänsä, kuten seuraava kuvareportaasi osoittaa. Valokuvat on otettu 15.4.2008.

(M.-T. K.)

* * *

Metsänhoitoa Vanhassa Vuosaaressa

Teksti, kuvat ja kuvatekstit: Marjaliisa Siira


Vanhan Vuosaaaren keskellä kulkeva kevyen liikenteen väylä ei ole enää metsän keskellä. Metsän oli tarkoitus suojella kulkijoita ja eristää tie omaan rauhaansa, erilleen kerrostaloista ja niiden parkkipaikoista. Rakennusvirasto hakkaa aukkoja metsikköön, kerrostalot tulevat näkyville ja tuuli saa vapaasti puhaltaa kulkijoiden niskaan.

Aukoksi tätäkin voi sanoa, kaikki uudet kannot eivät mahtueet kuvaan.
Miksi tästäkin piti kaataa terveitä puita? "Metsä tarvitsee valoa, että taimet pääsevät kasvamaan", sanoi metsuri!Täysin terve, noin 80-vuotias mänty kohtasi metsurin sahan.
Käsittämätöntä aukkohakkuuta, terveitä puita pitkin ja poikin, innokkaan metsurin jäljiltä.
Tässä on täysin terve (katso kuva kannosta suurempana!), komea yli 90-vuotias kuusi, yllättäen moottorisahan uhrina.
Talot eivät enää ole piilossa puiden takana. Huom! Talojen lähellä olevat puut ovat taloyhtiöiden tontilla eikä kaupungin metsuri voi niitä poistaa.
Metsuri saa ihan itse päättää mihin puuhun mottorisahansa upottaa. Ennen vanhaan asiantuntija, akateemisen loppututkinnon suorittanut metsänhoitaja, kävi tutkimassa puut ja leimaamassa kaadettavat. "Siitä käytännöstä luovuttiin jo 10 vuotta sitten", sanoi metsuri ja käynnisti moottorisahansa.
"Täällä pitää harventaa, että puut pääsevät kasvamaan", sanoi metsuri. Miksi nämäkin kaksi harvassa kasvavaa, tervettä puuta piti kaataa?
Tässä näkymässä on noin 15 uutta kantoa.
Tällainen tiheä, paikka paikkoin läpinäkymätön metsikkö oli puistopolun varrella ennen. Metsikössä kasvoi hyvinkin eri-ikäisiä puita, ihan sulassa sovussa. Toki huonokuntoiset sopi poistaa, kuten ylipäällikkö Birgitta Rossingin kanssa sovittiin vuonna 2006, kun alueen hoitosuunnitelmaa alettiin tehdä.
100 vuotta kun jaksamme odottaa, tässä kasvaa pari kolme isoa mäntyä!Kuljemme aukkoja katsellen...

Ei kommentteja: