perjantai 18. huhtikuuta 2008

Mikä on kaupunkimetsäliike?

Alla oleva teksti kertoo, miksi kaupunkimetsäliike syntyi Helsingissä vuonna 2005.

On tärkeää huomata, että kaupunkimetsäliike vaatimuksineen haastaa koko nykyisen epädemokraattisen päätöksenteon: kansalaisia näennäisesti kuullaan heitä koskevissa asioissa, mutta heitä ei oikeasti kuunnella. Päätökset on lyöty lukkoon etukäteen.

Toukokuussa alamme kerätä Helsingissä nimiä, jotta saisimme kaupunkimetsien suojelusta kansanäänestyksen. Tämä voisi olla ensimmäinen etappi kohti osallistuvaa demokratiaa!

(L.L.)

* * *

Mikä on kaupunkimetsäliike?

Helsingin päättäjien mielikuvituksessa kaupunkimetsät ovat kesannolla olevaa rakennusmaata. Asukkaille kaupunkimetsät ovat tärkeitä ulkoilualueita ja luontopaikkoja, joiden puolesta he ovat valmiita taistelemaan. Kaupunkimetsiin suunnitellut rakennushankkeet johtavat aina konfliktiin kaupungin kaavoituskoneiston ja asukkaiden välillä. Siitä huolimatta jokaisessa yleiskaavassa uudet kaupunkimetsät tuomitaan maansiirtokoneiden alle.

Vuoden 2002 yleiskaava iski kaupunkimetsiin muun muassa Myllypurossa, Laajasalossa ja Vuosaaressa. Ryhdyimme asukkaina puolustamaan arvokkaita lähimetsiämme. Yritimme vaikuttaa kaavahankkeisiin niiden kaikissa vaiheissa ja ymmärsimme pian, että päättäjien puheet kansalaisten osallistamisesta ovat pelkkää sanahelinää ja että kaupunkikoneiston järjestämät asukaskokoukset ja kuulemistilaisuudet ovat pelkkää sumuverhoa, jonka takana kaavoitus etenee vääjäämättä. Asukkailla ei todellisuudessa ole mahdollisuutta vaikuttaa kaavoitukseen. Huomasimme, että samanlaisia kamppailuja lähimetsien puolesta käydään eri puolilla kaupunkia, ja yhdistimme voimamme kaupunkimetsäliikkeessä vuonna 2005.

Kaupunkimetsäliike käynnistää kunnallisen kansanäänestysaloitteen keruun 24.5.2008. Aloitteella pyydetään Helsingin kaupunginvaltuustoa viipymättä järjestämään kansanäänestys kaupunkimetsien suojelemisesta virkistys- ja luonnonsuojelualueina. Kyseessä olisi Helsingin ensimmäinen asukkaiden vaatimuksesta järjestetty kansanäänestys. Toivon mukaan sitä seuraavat monet kansanäänestykset aina kun päätetään ihmisten elämän tärkeistä asioista.

Kaupunkimetsäliike haluaa olla mukana rakentamassa hyvää, viihtyisää, aidosti demokraattista kaupunkia. Tule mukaan!

Ei kommentteja: