keskiviikko 7. toukokuuta 2008

Aamukävely Helsingissä (Santahaminan metsätuho)

Seuraavassa Petro Pynnösen kuvareportaasi Santahaminasta ja sen arvoluonnosta - sekä sokeeraavasta metsätuhosta, joka siellä on hiljattain tehty. Reportaasi löytyy myös täältä.

(M.-T. K.)

* * *

Aamukävely Helsingissä

Kuvat ja kuvatekstit: Petro Pynnönen

Santahamina aamulla 5.toukokuuta vuonna 2008. Kauppatorille on matkaa 6,5 km.


Itäniemen kallioiset osat ovat koskemattomat. Palleroporonjäkälämatto peittää kallioiden lakia. Laulurastas puolustaa kuuluvalla laulullaan kuusen latvasta suurta reviiriään.

Itäniemen keskellä on ojittamatonta korpea, jossa ei näy mitään ihmisen jättämiä jälkiä. Laulujoutsenen lento on katkennut. Kettu pitää huolen, ettei mitään mene hukkaan.Suurlahden itärannan kuusikkossa elävät mäyrä, närhi, töyhtötiainen ja punatulkku sulassa sovussa. Rauhalliseen tunnelmaan luotti liikaa se närhi, jonka kanahaukka yhytti iltapalakseen.Voiko tällaista metsää tosiaan olla Helsingissä?Ilmeisesti ei voi.Sille on parempaakin käyttöä. Joku on jalopuupöytänsä takana piirtänyt kartalle viivan. Hän tietää, ettei alueessa ole mitään ihmeellistä, pelkkää talousmetsää. Vähän kitukasvuista tosin, hoitamatonta ryteikköä.Kuulee sanottavan, että alueen suojelu on pelkkää typerää haihattelua ja Santahamina liian kallista tonttimaata rakentamattomaksi. Tämän kaltaisilla hakkuilla alueen luonnonarvot vähenevät vähä vähältä, eikä lopulta jää suojeltavaa. Hakkuut ovat tältä erää ohi, mutta lisää tulee varmasti. Ehkäpä jo sadan vuoden päästä arvot ovat sellaiset, että osataan arvostaa tällaista luontokeidasta aivan kaupungin vieressä. Alueen kohtalo on helsinkiläisten käsissä. Me päätämme yhdessä, kuinka Santahaminan metsien käy. Mitä sinä päätät?

Kuvat ©Petro Pynnönen

Ei mitään uutta auringon alla...

Tietoa Santahaminasta Santahamina-seuran kotisivuilta.

Lisätietoja: Petro Pynnönen, aluesihteeri, Luonto-Liiton Uudenmaan piiri petro.pynnonen(at)helsinki.fi tai 0400 - 817 125.

Ei kommentteja: